Over ons

Proximal Zone

Proximal Zone is opgericht door Muhammet Uysal medio 2013 met als doel om bewoners van zijn geboortewijk Grote Waal (te Hoorn) te voorzien van sport tegen een betaalbaar tarief. Maar ook om kinderen en jongeren met extra aandacht of begeleiding te kunnen laten sporten.

De missie van Proximal Zone is om pedagogische, didactische en betaalbare sportactiviteiten te verzorgen. Om jongeren en volwassen trainingen te geven zodat hun kwaliteiten in de maatschappij optimaal worden benut.

Deze missie wordt bereikt (visie) door sportactiviteiten te verzorgen tegen een gereduceerd tarief.
Getalenteerde jongeren en volwassen worden intern begeleid tot trainer. Ze worden in een latere stadium ingezet om intern als extern sportactiviteiten te verzorgen. Hiermee proberen hen op weg te helpen naar een leerzame, begripvolle en praktische toekomst in de vorm van werk of onderwijs.

Sporten is voor Proximal Zone Hoorn een dagelijkse behoefte, geen luxe! Om deze reden moet iedereen, ongeacht (persoonlijke) omstandigheden, kunnen sporten. Bij Proximal Zone trainen ook personen met o.a ADHD, autisme en verslavingsproblematiek.  In samenwerking met verschillende instanties (gemeente, wijkcentra, scholen, Stichting Leergeld en het Leger des Heils) wordt dit mogelijk gemaakt.

Proximal Zone is afgeleid van ‘Zone of Proximal Development’ (ZPD) – oftewel Zone van Naaste Ontwikkeling (ZNO) – hetgeen staat voor ‘leren onder begeleiding van ….’. Deze term is afkomstig van psycholoog Vygotsky (1896 – 1934). ZPD staat voor leren onder begeleiding van …..

Muhammet Uysal

‘Een trainer laat verschillende deuren zien.  Een leerling dient deze zelf te openen, desnoods open te trappen.’

Muhammet Uysal is voormalig, drievoudig Nederlands bokskampioen.
Daarnaast hij heeft verschillende regionale titels binnen gesleept.
In het dagelijks leven is Muhammet werkzaam als docent en orthopedagoog.
Zijn carrière is niet vanzelfsprekend geweest. Muhammet is begonnen als een jongen met overgewicht en een laag schooladvies.

´Ik kreeg officieel een VBO advies wegens een achterstand op het gebied van taal, maar ben begonnen op de MAVO (proberen). Vanaf kleins af aan had ik last van overgewicht. Op mijn 16e levensjaar woog ik 105 kg. Niemand had kunnen bedenken dat ik zou doorleren tot aan de universiteit en succesvol zou worden met het boksen. Sporten heeft mijn toekomst rooskleuriger gemaakt.’

Muhammet is een deskundige op het gebied van pedagogiek en didactiek (gedrag).
Door zijn werkervaring binnen het onderwijs en hulpverlening is Muhammet instaat om met iedereen in gesprek te gaan.

Jongeren en volwassenen kunnen rekenen op kwaliteit als het aankomt op sport en trainingen.
Muhammet weet mensen mentaal uit te dagen, het lichaam doet de rest.
Met een gezonde dosis humor zal men zich tijdens een training nooit vervelen.